Citroentaart

Het deeg een dag op voorhand maken , want dit moet een nacht rusten in de koelkast.

Ingrediënten :

Voor zanddeeg :

  • 500 gr volkorenbloem
  • 250 gr zachte boter
  • 160 gr bloemsuiker
  • 2 gr bakpoeder
  • 2 eierdooiers
  • 2 gr zout
  • merg van 1 vanillestokje ( steek het stokje zelf ik je pot kristalsuiker , de suiker neemt het aroma van de vanillestok op ! )
  • Voor de citroencreme :

  • 200 gr suiker
  • 100 gr boter , in blokjes gesneden
  • 6 eieren
  • sap van 4 citroenen
  • 2 blaadjes gelatine
  • merg van 1 vanillestokje
  • Voor de merengue :

  • 500 gr suiker
  • 8 eiwitten , opgeslagen
  • 1 dl water
  • Bereiding :

    Maak het zanddeeg : Meng de boter met de suiker . Voeg de eierdooiers toe , samen met vanillemerg en zout. Meng de bloem eronder en kneed tot een vaste massa. Laat dit een nacht rusten in de koelkast. Uitrollen tot 3 mm dik en in een bakvorm leggen.

    Oven voorverwarmen op 190°C.

    Maak de citroencreme : Klop de eieren, citroensap en suiker los op een zacht vuurtje en verwarm het mengsel al kloppend , tot het dikker wordt ( het mag geen belletjes geven , dus niet koken ) . Doe er de boter en het merg van de vanille bij en daarna de gelatine.

    De merengue : Kook de suiker en het water , tot het mengsel een bal vormt. Klop dan , van het vuur af , straalsgewijs de opgeslagen eiwitten toe en blijf kloppen tot het mengsel koud is.

    Maak de taart : Verdeel de citroencreme over de zanddeegbodem en leg in het midden een bol merengue. Spuit langst de zijkanten de overige merengue . Zet de oven nu op 180°C en bak de taart gedurende 35 min.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *